D41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e

Alper İskender

Game Developer

Alper İskender

Kimsin ve ne yapıyorsun?

Akıllı telefonlar için oyun geliştiriyorum. Duyanların bir alaka kuramadığı Uludağ Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünü okuyorum. 3.5 yıl önce neyi hayatım boyunca sıkılmadan yapabilirim sorusuna verdiğim bir yanıtla hobimi işime çevirmeye karar verdim.

2015’de Lokum isimli oyunla yılın en iyi uygulama ödülünü alıp San Francisco’ya gitmek büyük bir motivasyon kaynağı oldu. 2016’da da Minimal Maze Casual Connect’de en yaratıcı dalda aday olmasına rağmen vize alamayıp katılamadığımdan üzdü, ah şu vizeler. 2017’de 4 oyun çıkarma hedefi ile başlayarak Nisan’da Polycolor’ı yayınladım 152 ülkede Appstore’da anasayfaya çıkıp finansal olarak en başarılı oyunum oldu. 5 global, 1 lokal olmak üzere toplamda 6 oyunum yayında. Bir sonraki Wordgraphy ismindeki kelime oyunu da bitmek üzere, gelişmeleri merak edenler blogumu takip edebilir, tam bir yıl önce başladığım blogumu da güncel tutmaya çalışıyorum vakit buldukça.

Bir yandan Çalışma Masam projesine benzer, her hafta oyun geliştiricilerle yaptığımız röportajları yayınladığımız Indie Zoom adındaki yan projemize vakit ayırıyorum.

Çalışma aralarında bol bol film, dizi izlerim, sinemaya gitmekten de büyük keyif alırım. Bunun haricinde oyun oynamadığım ya da geliştirmediğim zamanlarda düzenli olarak yaptığım aktiviteler yüzmek, basket oynamak, kitap okumak diyebiliriz. Her gün kedimle oyun oynadığımı da eklemem lazım, mesai gibi en az yarım saat enerjisini atmazsanız çalışırken size musallat oluyor, seve seve her gün vakit ayırıyorum, şikayetçiymiş gibi yazmış olmayayım.

Son olarak kısaca, olabildiğince farklı şeyler öğrenme aşkı olan biriyim. Örnek olarak bu yazın hobisi Ukulele, bu yılın hobisi ise Japonca öğrenmek diyerek bu soruyu bitireyim.

Hangi donanımları kullanıyorsun?

Mac mini ana cihazım, bütün gün onun başındayım. Ekran tercihim, Asus VX229H 21.5inç bir IPS monitördü ancak mayıs ayında taşınırken kırıldığından(tam da değiştirmeyi düşünüyordum) geçici bir LG IPS monitör aldım, monitörsüz kalmamak adına ve hiç memnun değilim. En yakın zamanda değiştirmeyi düşünüyorum. Çalışırken birden fazla ekran kullanan fazlasıyla geliştirici görüyorum ancak ben tek odak, tek ekranı daha faydalı buluyorum.

Prototip dönemlerinde olsun, oyunlarım için bölüm tasarladığım dönemlerde olsun kağıt kalemin hala önemli bir yeri var çalışma masamda. Test cihazı olarak da iPhone 6s ve iPad Mini kullanıyorum.

Oyunları mobilde iPhone, konsolda Playstation, windows platformunda ise Packard Bell bir laptop üzerinden oynuyorum.

Hangi yazılımları kullanıyorsun?

Zamanımın %50’si Gamemaker ve Gamesalad arasında geçiyor bu ara. Geri kalan vakitlerde Sketch, Gimp olmazsa olmazlardan. Evernote ve Pocket not tutma ve vaktim olmadığı durumlarda sonradan okumam gerekenleri kayda geçirmek için vazgeçilmezlerim. Sosyal medyalar arası her gün en az 1 kere açtığım tek uygulama Twitter. Slack ve Telegram iletişim için kullandıklarım. Çalışma tekniği Pomodoro için Be Focused ve yapılacak listesi için 2do uygulamasını kullanıyorum. Xcode’da olmazsa olmazlardan. MacOs ve iOS merkezli çalıştığımdan Safari, Numbers, Appstore, Testflight, Connect, Podcast yazılımı da düzenli kullandıklarım arasında diyebilirim.

Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?

Çalışırken çok fazla müzik dinlemiyorum daha doğru bir cevap olur, bir istisnası var eğer yapacağım iş ezbere yapabileceğim bir işse o anki ruh halime göre Spotify’dan ruh halime göre bir şeyler dinliyorum. Spotify’da müzikleri tarzlarına göre değil, uyandırdıkları duygulara göre listelediğimi düşününce, genel anlamda da belli bir tarza ekstra sempatim yok diyebilirim. Bu yalnızca müzik değil her konuda böyle, herhangi bir şeyin fanı olmayı sevmiyorum. Kulağıma hoş gelsin yeterli.

Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?

Bir kedi sahibi olarak donanımlarımızın tamamen kablosuz olacağı dönemi dört gözle bekliyorum.Onun dışında deniz görebilen bir çalışma odası olsa fena olmazdı. Hayal dedin mi ekle ekle bitmez, en az bir duvarı tamamen cam olup denizi görebilsinden tut, şehir gürültüsünden uzak olsun, bir ton müzik enstrümanı yığabileceğim kadar büyük bir çalışma odası olsun, her yere bisikletle gidilebilsin diye sonsuza doğru ekleme yapabilirim ama hepsinin temelinde huzurlu bir ortam beklentisi var. Kısaca bana huzuru ne sağlayacaksa onun olmasını isterim. Mevcut çalışma ortamımda ve hayatımda bir kaç ufak değişiklik de bana maksimum verim alabileceğim huzurlu bir çalışma ortamını sağlar.