Bilgem Çakır

Bilgem Çakır

Chief Creator @ Night Lore Studios

Kimsin ve ne yapıyorsun?

Ben bir kod püristiyim :) Benim için herşeyden önemli iki şey var: Bir problemi çözen en yalın çözümü üretmek ve başladığım işleri bitirmek. İstediğim şeyleri inşa etmek için gereken ne kadar yeti varsa da bunları edinmeye çalışıyorum. Genelde bu inşa ettiğim şeyler yazılım, bilim ve sanat kesişiminde biryerlerde oluyor. Ama zaman zaman, elektronik, metal işleme, marangozluk veya cosplay gibi alanlara da kayabiliyor.

Kısaca Tony Stark olmak istiyorum :) (Iron Man olmak istemiyorum).

80'lerin sonlarında kod yazmaya başladım. Üniversiteden mezun olana kadar bayağı kod yazmıştım bile. Sonra 7 yıl kadar Türkiye'de ve Avrupa’da çalıştım. Tüketici elektroniği ürünleri ve oyunlar üzerine. Sonra 11 yıl kadar da Amerika'da Microsoft ve Amazon'da çalıştım.

Son üç aydır da kendi başlattığım "indie game" stüdyosunda Chief Creator diye kendi uydurduğum bir ünvan ile hayalimdeki oyunu inşa ediyorum. Startup dünyasındaki pek çok kalıba kıl olduğumdan “founder” kullanmadım. Tek kişilik bir organizasyonda da başka C-level ünvanlar mantıklı değil.

Hangi donanımları kullanıyorsun?

Genel ortam:
Yaklaşık 12 m2'lik bir stüdyom var. Geliştirme ve müzik kayıt işlerimin tamamını burada yapıyorum.

Ayrıca daha fiziksel işler için kullandığım yaklaşık 10 m2'lik de bir atölyem var. Elektronik, tahta, plastik veya metal ile uğraşacaksam oradayım.

Yazılım Geliştirme için:

  • Desktop PC (I5-6600K, 32 GB RAM, 250GB NVMe, GTX 1080, 2 Acer 1080 monitör)
  • Laptop PC (AMD A4-5000, 6 GB RAM, 128GB SSD, RAD HD8330)
  • FreeNAS koşan bir el yapımı NAS (AMD Sempron 2650, 8 GB RAM, 8 TB HDD)

Bütün PC konfigürasyonlarımı genelde kendim toplayıp dikkatlice belli amaçlara optimize ederim. Geliştirmenin büyük bölümünü hayli güçlü bir desktop ile yapıyorum. Mobil olmam gerektiğinde veya kodun eski makinelerde de iyi çalıştığından emin olmak istediğimde kullandığım nispeten eski bir laptop. Bu arada kod yazarken ben mümkün olduğu kadar çok kodu aynı anda görmek istediğimden, dikey monitör konfigurasyonlarını her zaman tercih ediyorum.

Müzik için:

Geliştirme makinelerinde HDD hızını optimize ettiğim için HDD alanı az kalıyor. Müzik yapma PC'si için ise ses kütüphanelerine ihtiyaç olduğundan müziğe dedike ettiğim ayrı bir pc var. Enstrümanlar, mikrofonlar ve audio ekipmanı çok uzun ve ayrı bir hikaye. Orada da aslında hayli geniş bir alanı olabilecek minimum ekipman ile kapatıyorum. Ama onu anlatmak bu yazıyı taşırır ihtimalen.

Görseller için:

  • Canon T3i, Canon 50mm-f1.8, Canon 24mm-2.8 (fotoğraf ve video için)
  • 6 x Sony PlayStation Eye kamera (motion capture için)
  • Genius tablet (el çizimleri için)

Modelleme yetilerim fena olmayıp, animasyon yetilerim daha kısıtlı olduğundan ve bir spor oyununda hareketler çok ve önemli olduğundan, animasyonları mocap ile elde ediyorum. Mocap için kullandığım ekipman (yazılımda da geçecek olan IPi Studio) Sony PS Eye kameralar.
Ayrıca :

  • Bol miktarda retro ekipman: C64, C128, A500, A1200, Speccy48, CPC6128, 1040ST
  • Bol miktarda Raspberry Pi
Bilgem cakir chief creator 355 Bilgem cakir chief creator 154 Bilgem cakir chief creator 219

Hangi yazılımları kullanıyorsun?

Yazılım geliştirme için:

Burada bazı süreç araçlarının eksik olduğu göze çarpabilir. Ben scheduling, bug tracking gibi işler için, Windows'daki (veya herhangi başka OS) klasörleri bir ağaç olarak kullanıyorum. yani rename edilmiş klasörlerden oluşan bir klasör ağacı ile herhangi bir ağaç yapısını temsil edebilirsiniz. Bu ağacı görüntüleme, drag drop ile editleme vs gibi işlemler için de normal Windows Explorer aracınız olmuş olur.

Görseller için;

Oyun geliştirme açısından Gimp ve Blender ile yapılamayacak çok az şey olduğunu düşünüyorum. Mocap teknolojisini indie developer'ların ulaşabileceği bir noktaya getirdiği için de IPi çözümünü takdir ediyorum. Video editleme ile uğraşanlara Lightworks'e göz atmalarını öneririm. Ücretsiz bir yazılım için çok ileri renk özellikleri var.

Müzik ve Ses için:

  • DAW: Reaper
  • EastWest ses kütüphaneleri: Composer's Collection kampanyadayken döşemiştim
  • Guitar Rig

Yine çok ucuza muhteşem olduğunu düşündüğüm Reaper'a müzisyenlerin göz atmasını öneririm. VST desteği olduğu için dünyanın bütün pluginleri ile zenginleşebiliyor. Ses kütüphaneleri de çok önemli, ben east west kütüphanelerini beğeniyorum. Bazen büyük indirimler oluyor ancak yine de tabii nispeten pahalılar.

Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?

Duruma göre değişiyor. Genelde şu 5 şeyden biri:
⦁ Epik film müzikleri. Özellikle savaş sahneleri (Henry Jackman, Michael Kamen, Basil Poledouris, John Williams, Hans Zimmer, John Powell, Alan Silvestri, Eric Serra... )
⦁ Electronica (delerium, daft punk, junkie xl, tiesto, ... )
⦁ senfonik metal veya klasik hard rock (nightwish, epica, dream theater, guns n' roses, dio,...)
⦁ Brown noise (kalabalık bir yerdeysem ve konsantre olmak istiyorsam)
⦁ Hiçbir şey (sessiz bir yerdeysem ve konsantre olmak istiyorsam)

Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?

İçindeki bütün koşulları benim kontrolümde olan, çok pahalıya malolmayan, verimli, israfsız, optimize bir çalışma ortamı benim istediğim. İnsanın bu tarz bir çalışma ortamına kendine yaratması da bence çözülebilir bir problem.

Şu anki çalışma ortamım hayalimdeki çalışma ortamına çok yakın. Stüdyonun biraz daha organize olmasını isterdim (ki buna yakın sayılırım). Bir de fiziksel atölyemin içine araba sokup tamir edebileceğim kadar geniş (ve bir de hidrolik lift olursa harika) olmasını isterdim (buna çok yakın sayılmam).

Ayrıca Tony Stark'ınki gibi ses ile kontrol edebildiğim birkaç tane 6-degrees-of-freedom robot kol olsa o da fena olmaz :)