Canbey Bilgili

Canbey Bilgili

Full Stack Developer

Kimsin ve ne yapıyorsun?

Farklı uğraşlar üzerinde çalışmayı seven full-stack bir yazılımcı ve tasarımcıyım (girişimciliği de full-stack’in içine katıyorum). Genelde yazılımcı ve tasarımcı profilleri ayrı olur. Ama ben çok fazla yapmasamda tasarım yapmaktan büyük keyif alırım.

Yazılım ve web tasarıma merakım ufak yaşlarda başladı. 3-4 yaşlarında evimizde IBM bir bilgisayar vardı. Sevdiğim Grand Prix oyununu açmak için MS-DOS’u kullanmam gerektiği için okuma yazma öğrenmeden terminale el atmış oldum.

13-14 yaşlarında ise babam turizm firması için bir web sitesi yaptırmak istedi. Arkadaşının tavsiye ettiği biri 1.000 $ istedi. O dönem ki şartlarda ona ayıracak 1.000 dolarımız olmadığı için siteyi kendim yapmak istedim. Böylece tablolarla web sitesi yapma dünyasına girmiş oldum.
Lise yıllarımda Kashna Dahi Fabrikası’nda gündüz okula gidip akşam 6 ay boyunca tasarımcı olarak çalıştım orada kitap kapakları, kataloglar tasarlamıştım. Daha sonra babamla şans eseri internetten baskı hizmetleri eksikliğini farkedip Alokartvizit.com’u kurduk. Kendi başıma şirket deneyimlerim oldu.

Şu an daha çok kendi projelerime ve kendimi geliştirebileceğim için de zorluk olan freelance projelere vakit ayırmaya çalışıyorum. Mobil uygulama geliştirmeye başladım. Biraz geç başladım ama geleceğin mobilde olduğunu da göz önünde bulundursak hiçbir zaman geç sayılmayabilir.

Hangi donanımları kullanıyorsun?

Çalışmalarımı dışarıdaysam 15” Macbook Pro’da eğer evdeysem 27” iMac Retina’da yapıyorum. Planlarımı ise her zaman kağıt üzerinde yaparım. Çalıştığım yazılım projesi için anlık planları yapabilsemde nedense hiçbir zaman bilgisayar karşısında uzun vadeli planlar yapamadım. O yüzden Moleskine ve Faber-Castell uçlu kalem en sevdiğim araçlar.

Hangi yazılımları kullanıyorsun?

Ruby on Rails üzerine çalışırken RubyMine ve Sublime Text editörlerini kullanıyorum. JavaScript içinse Atom’u kullanıyorum.
Git yönetimleri için GitHub’ın kendi yazılımını,
karşılaştırma için Kaleidoscope’u,
email için Airmail’i,
proje yönetimi için Trello’yu,
görev yönetimi için 2Do’yu,
zaman takibi için Harvest’ı,
müzikler için Spotify’ı ve
tasarımlar için de Adobe Photoshop ve Sketch kullanıyorum.

Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?

Çalışırken yapacağım iş dikkat gerektiriyorsa klasik müzik dinlerim. Klasik müzikte de yoğunlukla Barok müzik dinlerim. Rönesans müziğini ve modern klasik müziği sevmiyorum. Eğer iş daha çok tekrarlayan ve basit bir iş ise Justin Bieber’e kadar iner.

Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?

Hızlı çalışan bir Mac, internet ve sütlü kahve olduktan sonra teknolojiden birşey beklemiyorum. Bence bir yazılımcı günde en fazla 3-4 saat çalışabilir. Ben zaman takibi için Harvest kullanıyorum ve orada sadece tam olarak çalıştığım süreyi ne ile uğraşırsam uğraşayım tutuyorum. Bahsettiğim 3-4 saat bunun için. Fazlası şahsen ne olursa olsun ertesi günden çalmak oluyor. Bu yüzden bu zamanı yoğun bir şekilde dikkat dağıtmayacak bir ortamda çalışmak önemli. Çalışırken dinlenmek için bir alan - koltuk vb - dikkati geriye toplamak için de isteklerim arasında.