Kimsin ve ne yapıyorsun?
1993 doğumluyum yani 25 yaşındayım, freelance yazılım geliştirmeciyim. 10 yaşından beri yazılımla ilgileniyorum, o yaşlarda “Ultima Online” adlı bir oyunu oynuyordum. Oyuna eklemeler yapabilecek bir “scripter” arıyorlardı ve bu sıfata sahip olan oyuncular tam anlamıyla bir tanrı yetkisine erişebiliyorlardı. Yani istediğini öldürme, istediği eşyayı oluşturabilme, düzenleyebilme gibi.. Bu bir çocuk için çok cazip.
“Ben yaparım” diyerek başladım. Aslında nasıl yapacağım hakkında en ufak bir fikrim yoktu. İki hafta gibi bir süre ve bir de iş verdiler. İki hafta boyunca araştırdım, denedim ve forumlarda bu işle ilgilenen insanların peşinden ayrılmadım. İşi teslim ettim sonuç olarak. Deneme yanılma yöntemiyle öğrenmek uzun ve acı verici bir süreç olsa da en kapsamlı şekilde öğrenme yolunun da bu olduğunu fark ettim. Sonrasında merakımın ve hevesimin olduğu her işe “kafadan” girdim.
PHP ile “ogame” benzeri web bazlı bir oyun geliştirdim, “friendfeeder” adında bir facebook botu yazdım ve bunu ilk kez sattım. Sanırım ilk o gün bu işten para kazanabileceğimi anladım, ben bedavaya da yapardım halbuki. Bir dönem de interaktif sözlük kodladım ve iki sözlük kurdum. Bir kaç sene sonra kapattım.
Kripto paralara olan ilginin artmasıyla, bu konu üzerine 6 adet mobil uygulama geliştirdim. Bir de kitap yazdım. Şu an yine bu sektörde blockchain ile alakalı bir proje geliştiriyoruz, bununla birlikte alım/satım botları ve stratejileri üzerine de çalışıyorum.
2018 itibariyle; web servisleri ve mobil uygulamalarla ilgileniyorum. Ancak bu uygulamaların oluşabilmesi ve kendini geliştirebilmesi için asıl Makine Öğrenmesi (Doğrulamalar ve veri analizi için), Zaman Yönetimi (Ev ortamında iş yönetimi ve disiplin için) ve Veri Madenciliği (Uygulamaların içeriği ve analizler için) ile ilgileniyorum. Bu işleri genellikle kendi içimizde yapıyoruz bazen bir ekip olarak, bazen ortaklı şekilde. Bir Freelancer olmama rağmen kendi projelerimizle ilgilenebilmek için pek dışarıdan iş almıyorum.
Son olarak; sıkı bir MMORPG ve FPS oyuncusuyum. Spor olarak Wing Chun ve Kayak ile ilgileniyorum.
Hangi donanımları kullanıyorsun?
Evde çalışırken iki bilgisayar kullanıyorum.
Oyunlar ve veri madenciliği için toplama bir Windows bilgisayarım bulunuyor. Gündelik hayat ve iş içinse Mac Pro kullanıyorum. Monitör olarak İki adet 34” Curved LG monitörüm var.
Klavye, Mouse ve Trackpad için: Magic Keyboard 2, Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 kullanıyorum. Ses sistemi olarak LG Curved Sound Bar HS8 kullanıyorum. Evdeyken kulaklık kullanmıyorum.
Geliştirme için ve günlük hayatta: iPhone X, iPad Mini ve Apple Watch kullanıyorum. Kitap okumak için Amazon Kindle Whitepaper 3 kullanıyorum.
Dışarıda çalışırken, Macbook Pro 15” kullanıyorum. Ayrıca kulaklık olarak Beats Solo 3 kullanıyorum.
Arttırılmış gerçeklik üzerine geliştirmeler için Meta 1, Üç boyutlu yazıcı olarak Da Vinci 1.0 kullanıyorum.
Hangi yazılımları kullanıyorsun?
İşletim sistemi olarak Windows 10 ve Mac OS X High Sierra kullanıyorum.
Mobil uygulamalar için el mahkum XCode ve Android Studio kullanıyorum. Geri kalan işler için Sublime Text 3 kullanıyorum. REST Client için Insomnia kullanıyorum. Veritabanları için Navicat, Web işleri için MAMP Pro ve her proje için Tower kullanıyorum. Tasarım tarafıyla pek ilgilenmem ama mecburen Sketch ve Adobe Illustrator kullanıyorum.
Zaman yönetimi, proje yönetimi, notlar ve takvim için kendi geliştirdiğim uygulamamı kullanıyorum. Kısa bir süre içerisinde SaaS modeline getirip herkese açmayı da umut ediyorum.
Ekran düzenini sağlamak için SwitchResX ve Moom baya işimi görüyor. Müzik için Spotify kullanıyorum. Günlük görüşmeler için şu Facebook’un data skandalından sonra Signal kullanmaya başladım. Çok öneririm.
Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?
Tek bir kriterim var aslında sözlü olmaması gerekiyor. Genellikle Spotify’ın oluşturduğu Hiss-i Elektro playlistini çok severim. Daha önce internet sitenizde bu soruya yanıt vermiş kişilerden de bir “Maksimum Konsantrasyon” ve “Deep Mind” playlistlerini öğrendim. Kendi playlistlerimi oluşturma konusunda pes ettim, olmuyor o işin düzeni.
Ayrıca Westworld, Şahsiyet, Resident Evil, Person Of Interest gibi yapıtların soundtrackleri de çalışırken çok iyi gidiyor.
Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?
Donanım açısından yeni çıkan iMac Pro neredeyse Anadolu’da bir ev parası olmasına rağmen çok güzel olurdu.
Yazılım açısından bir freelancer’ın en büyük sıkıntısı disiplin ve zaman yönetimidir. Bu konuda çok yol almamız gerektiğini düşünüyorum çünkü mevcut sistemler sadece “takip” kısmına odaklanmış durumda. Hayalimde işin tüm proaktivite kısmını özgünleştirmek var.
Mekan gerçekten belli standartlardan sonra önemli değildir bana göre ama keşke herkesin kendi standartını oluşturabileceği ve ekip olarak çalışabileceği bir çalışma ortamı oluşturabilsek; bulunduğunuz yeri sahiplenmeniz performans açısından bana göre çok önemli.