Gökhan Şengün

Yeni Ürün Geliştirme Müdürü @ Netaş

Kimsin ve ne yapıyorsun?

1984 doğumlu, evli ve iki çocuk babasıyım. 17 senedir hobi olarak yazılımla uğraşıp son 11 senedir de bu işten geçimini sağlayan bir yazılım emekçisiyim. Bilgisayarla ilk tanışmam alt komşumuzun oğlunun ortaokul dönem ödevim için yaptığı kapakla başladı. Şimdilerde ASCII art olarak bilinen bir yapıda DOS ekranında imleç imleç dokuduğu ve sonra renkli, nokta vuruşlu yazıcıdan çıktı aldığı ekran ile büyülenmiştim. Ebeveynlerim bilgisayar alırsak dersinizi aksatırsınız diyerek abim ve bana bilgisayar almayı ben üniversiteyi kazanana kadar ertelediler.
Lise 2'deki bilgisayar dersinde, açılması tam 20 dakika süren DOS işletim sistemine sahip bir bilgisayarda md ve cd komutlarını verdiğimde ileride bu işle uğraşacağıma neredeyse emindim. Lise 2 sonunda bir Pascal kitabı alarak örnekleri deneyecek bir bilgisayarım olmadan programlamayı öğrenmeye çalıştım. Pascal seçmemin nedeni Malatya'daki kitapçıda sadece Pascal kitabı olmasıydı :-) Bu kitabı birkaç kere okudum. Daha sonra, bence Türkçe yazılmış en kaliteli programlama kitabı olan Kaan Aslan'ın "A'dan Z'ye C Kılavuzu" kitabının fotokopisini üniversite kitaplarının fotokopilerini de çeken bir yere tamamen şans eseri yolumun düşmesi, fotokopici abinin de tavsiyesi sonucu aldım. Daha sonra kitabın birkaç kopyasını alıp (aynı zamanda başkalarına da hediye ederek) yazara ve yayımcıya telif haklarını ödedim :-).
Lisede Bilgisayar Mühendisliğini programcılıktan ibaret sanmam sonucu üniversite tercihi yaparken programlamayı zaten biliyorum diyerek Elektrik-Elektronik Mühendisliğini seçtim. Ağır dersler arasında mücadele edip hayatta kalmayı ve en önemlisi de "öğrenmeyi öğrenmek" kavramını burada öğrendim.

Tam zamanlı iş hayatına ağırlıklı olarak şehirler arası telefon santrallerinin İşletim Sistemi koduna destek verilen bir bölümde başladım. Sistem, breakpoint konmasına izin vermiyordu çünkü durdurulamıyordu; ancak ve ancak logları okuyabiliyor ve akış ilgili satırdan geçerken tracepoint'lerle bilgi alabiliyordunuz :-) Bu bir imkansızlık gibi görünse de aslında geliştirici zihnini tembellikten uzaklaştıran bir şey aslında. Burada kod okumayı öğrendim ve işletim sistemi temellerine hakimiyet sağladım. Alışkanlık olarak hala log okumaya özen gösterir ve breakpoint koymaktan kaçınmaya çalışırım. Bu iş sonrası askerlik görevimi tamamladım, sonra evlenip 9 ay Almanya'nın Karlsruhe şehrinde yaşayıp gömülü yazılımla uğraşıp tekrar Türkiye'ye döndüm ve Almanya'daki işin uzantısı olarak gömülü yazılımlarla uğraşmaya devam ettim. Gömülü yazılım geliştirmekten sıkılıp uygulama seviyesinde yazılım geliştirme amacıyla iş değiştirdim ve şimdiki işime kadar geldim.

Yeni şeyler öğrenmeyi ve denemeyi seviyorum. İş hayatında da biraz şans ve biraz da merak sonucu dosya sistemi yazımından, ön yüz geliştirmeye, işlemci interrupt'larından veri tabanı sorgu optimizasyonuna kadar birçok alanda farklı bilgiler elde ettim. Genel olarak kullandığım teknolojileri ince detaylarına kadar öğrenmeyi ve arkalarında sakladıkları sırları keşfetmekten keyif alıyorum.

Bundan bir yıl kadar önce birikimlerimi paylaşmak üzere blog yazmaya başlamaya karar verdim ve http://www.gokhansengun.com adresinde blog yazmaya başladım sonrasında bunu etkinlikler ve sunumlar takip etti. Gelen olumlu, olumsuz geri bildirimlerle ekosisteme faydalı olmaya ve ekosistemden daha fazla fayda sağlamaya çabalıyorum.

Hangi donanımları kullanıyorsun?

Şirketin sağladığı HP Elitebook ve 15'' Macbook Pro'yu bir arada kullanıyorum. İş gereği Windows'ta yapmak zorunda olduğum geliştirmeler haricinde Mac'te daha rahat ediyorum. Ofiste Dell 27'' Ultra HD 4K - P2715Q bir monitör, Das Keyboard 4C Ultimate Compact klavye ve sürekli olarak değişmeli kullandığım birkaç adet taşınabilir Microsoft ve Logitech farelerim var. Yakın zamana kadar kulaklık olarak Koss PortaPro kullanıyordum fakat kırıldı, onun kadar basit yeni bir kulaklık buluncaya kadarki geçiş döneminde Philips'in bir kulaklığını kullanıyorum. iPhone 6S, iPad 3, GoPro 5 sayabileceğim diğer donanımlar.

Hangi yazılımları kullanıyorsun?

.NET geliştirmelerinde Visual Studio IDE ve Resharper eklentisinden vazgeçemiyorum. Diğer programlama dillerinde metin editörü olarak çoğunlukla Visual Studio ve ara ara Sublime Text kullanıyorum. Gui olmayan ortamlarda ise vim tercih ediyorum. Terminal emülatör olarak iTerm2'yi, kabuk olarak da zsh'i oh-my-zsh ile kullanıyorum. Veri tabanı erişimi için Dbeaver, Git istemcisi olarak SourceTree, geliştirme ortamı için Vagrant, tarayıcı olarak ağırlıklı olarak Chrome olmak üzere Opera, Firefox, pencere yönetimi için Divvy, sanallaştırma için VMware Fusion, uygulama yönetimi için Windows'ta chocolatey ve Mac'te Homebrew, anlık mesajlaşma için Skype ve Gitter kullanıyorum.

Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?

Çalışırken o anki moduma ve yapacağım işe uygun bir müzik listesi seçmeye çalışıyorum. Aklımdaki bir şarkının dahil olduğu bir listeyi YouTube'dan bulup akışı sıkılana kadar ona bırakıyorum sonra döngü devam ediyor.

Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?

Kar amacı gütmeyen, yürüyerek veya bisikletle gidebileceğim uzaklıktaki tek katlı bir ofiste; pencereye bakan ve oturarak veya ayakta ayarlanabilir bir masaya sahip olarak çalışmak isterdim.