Kimsin ve ne yapıyorsun?
Merhaba, adım Seyhun Akyürek, elektronik alanından mezunum ve kariyerime elektronik alanında; devreler, aviyonik sistemler ve askeri elektronik gibi alanlarda çalışan şirketler ile başladım aynı süreçte eş zamanlı yazılım geliştirme ile devam ettim. DOS işletim sistemi, Windows 95’ler ile başlayan hikaye ile birlikte o günden bu güne yazılım sektörünün içindeyim. Yolculuğum, öncelikle web uygulamaları geliştirme alanında şu an ise de mobil alanında olarak ilerliyor.
Şu an; Senior iOS Developer olarak eBay Türkiye bünyesinde görev alıyorum, iOS tarafında iPhone/Watch ve iPad uygulamaları üzerinde çalışıyorum. Daha öncesinde ise gerçek zamanlı mobil mesajlaşma uygulamaları geliştirme işlerinde yer aldım. Ayrıca Fin-tech alanında, Londra menşeili bir bankanın iOS uygulamasının geliştirilmesinde ve öncesinde INGBank operasyon merkezinde mobil uygulama geliştirme servisinde INGMobil iOS uygulamasında görev aldım ve ING Hackathon’da yarışmacıların fikir ve teknik tarafta destek sağlamak amacı ile mentör olarak da görev aldım. Daha da öncesinde ise startup deneyimim süresinde çeşitli web ve mobil uygulamalar geliştirdim, bir dönem ise uzaktan çalışma fırsatım oldu.
İş dışında ise; fırsat bulursam şayet soruları farklı farklı alanlardan seçerek. HackerRank vb. siteler aracılığı ile sorular çözüyorum, problem çözmek ve alternatif yollar keşfetmek keyif verici bir aktivite oluyor. Stackoverflow üzerinde soruları yanıtlamaya çalışıyorum. Yada mikro uygulama yaparak, deneysel işler yapıyorum. Örneğin; çok basit bir chat-bot yapıp, basit sorulara cevap verdirmek gibi. basit bir machine learning uygulaması yapıp CoreML ile, fotoğrafları analiz ettirmek gibi.
Şu ana kadar ise yaklaşık 9 kadar web / mobil projede çalışma şansım oldu. Ayrıca, Ruby ile yazılan popüler açık kaynak projesi olan twitter-bootstrap-rails projesinin geliştiricisiyim, maalesef çok üzerine düşemiyorum ama geliştiricilerden gelen PR’ları değerlendiriyorum ve soruları yanıtlıyorum. Destek olmak isteyen kişilerle çalıştım. Ayrıca web sitem üzerinden ara sıra sorular geliyor, bunları memnuniyetle yanıtlamaya çalışıyorum.
Yazılım geliştirmeyi, ekip çalışmasını ve “işe yarar” ürünler üretmeyi seviyorum, tutkumun kaynağının da üretmek olduğunu düşünüyorum. İnsanların kullanacağı, kullanırken beğeneceği ürünlerde yapmak yada bu tip projelerin içerisinde yer almak benim için çok heyecan verici. Özellikle büyük ölçeklere ulaşan projelerde, bu projenin x kısmını yaptım yada y özelliği sayesinde insanların hayatına değer kattığını gözlemlemek önemli.
İşimi yaparken, yeni teknolojilere de devamlı göz atıp hep kendime şunu soruyorum acaba yaptığım işi daha efektif, daha iyi zamanlanmış şekilde nasıl yaparım sorusunu soruyorum. Bu biraz da ileriye doğru devamlı kendini itebilmeyi gerektiriyor, rahata ve rehavete düşmemek zor da olsa motive tutuyor ve destek oluyor.
Benim tarafta, her zaman bir gösterge olarak gördüğüm birkaç kaidem var. Birincisi bir iş temiz ve yalın hali ile yapılıyor olmalı. Bir işe en temiz hali ile başlayabiliyor muyum diye soruyorum, çünkü kompleks bir işi yapmaya başlamadan önce iş çok net tanımlanabiliyor mu ve bu işi yapmak için nasıl bir efor sarf ediliyor, gereksiz detaylardan arındırılmış mı bakılması gerekiyor. Bu sebepten kod standartları ve temiz kod konusuna obsesif yaklaşıyorum kendim yazarken’de, kod review süreçlerinde başkalarının kodlarını okurken de.
İkincisi ise bir işi yaparken titiz ve pürüzsüz ilerlenebiliyor mu? Olasılıklar ve senaryolar neler olur düşünerek ekip ile ve iş birimleri ile değerlendirerek ilerliyor muyuz diye sormak. Üçüncüsü ise zamanı ne ölçüde harcıyorum diye sormak. Çünkü harcadığımız zaman; eforumuz ve harcadığımız enerji ile sınırlı ve üç bileşeni aynı anda tüketiyoruz ve bu bileşenler çok maliyetli. Basitçe, bu model ile düşünerek adımlar atmak, verimli ilerlemek dikkati dağıtmadan ve günlük kaoslara ve girdaplara (çok zor da olsa) kaptırmadan ilerlemeyi de sağladığını gözlemliyorum.
Hangi donanımları kullanıyorsun?
- Ofiste bir Macbook Pro kullanıyorum, 2016 çıkışlı 16 gb ve bağladığım bir monitör çift ekran için.
- Kişisel kullanımım için, 2016 çıkışlı Macbook Pro kullanıyorum.
- Apple Keyboard ve Magic Mouse kullanıyorum.
- Çift ekran kullanarak çalıştığım için 1 adet Samsung 28” 4k monitör kullanıyorum uzun süredir.
- 1 Adet iPhone 6 Plus
- 1 Adet iPhone 5s
- 1 Adet iPhone 4S cihazlarım kişisel ve test cihazı amaçlı olarak kullanıyorum.
- Bol bol karalama kağıtları ve kurşun kalemler.
- Raspberry Pi
Hangi yazılımları kullanıyorsun?
Önceleri Linux ve Ubuntu kullanıcısı iken, son 5 yıldır MacOSX kullanıyorum. iOS tarafında Xcode ile Swift ve Objective-C ile kod yazıyorum. Ayrıca beta testing ve crash reporting için Fabric ve CI ihtiyaçlarım için TeamCity kullandığım araçlar arasında. Ayrıca; AppCode IDE ile iOS geliştirme tarafında, kimi zaman Xcode ile birlikte kullanıyorum.
Sık sık Ruby ile de küçük uygulamalar, otomasyon işlerim için ve sistem tarafında ihtiyaçlarım için kullanmaya devam ediyorum, Ruby ve özelikle Rails tarafında gereksinimlerim için Atom kullanıyorum, sıkı bir özelleştirme ile kapsamlı bir Ruby desteği sağladım. Ayrıca linter’ler ve testler ile de gayet işimi görecek durumda şu an.
Tasarım tarafında Sketch, Zeplin, Marvel, Craft olmassa olmazlardan, ihtiyaç halinde devreye girebiliyorlar. Bir dönem Quartzcode kullandım ama sadece UI developerların yaptığı animasyonları Swift kodu olarak üreterek uygulamalardaki animasyon ihtiyacını karşılaması yeterli oldu.
Github ve Bitbucket ihtiyaçlarım için Gitkraken favori Git aracım. Fanatik bir git-flow uygulayıcısı olarak kimi zaman terminalde de çalışıyorum. Önceki tercihim SourceTree idi. Ayrıca Github’daki issuelar için GitScout. Rest client olarak Paw kullanıyorum aynı zamanda yeni yeni Insomnia’yı da test ediyorum. Ayrıca SOAP ve REST apileri yönetmek için SoapUI sık kullandığım araçlardan. Favori fontum ise FiraCode, regular ve retina tipleri çok temiz ve kod okunabilirliği açısından ideal.
Proje yönetimi için Jira, Asana ve Confluence gibi Atlassian ürünleri kullanıyorum. Ayrıca time tracking için Harvest. Sistemdeki brew paketlerini yönetmek, güncellemek için CakeBrew.
Terminal olarak Hyper gayet iyi, onu kullanıyorum.
Diğer kullandığım yazılım geliştirme dışındaki dünyaya gelecek olursam, öncelik kesinlike Evernote diyeceğim, çünkü notlarımı ve defterlerimi titizlikle tutuyorum ve keyif alıyorum. Özellike not organizasyon tarafında; hem Mac hem iOS cihazlarda çok pratik bu bağlamda çok sıkı bir not tutma fanıyım diyebilirim ve hemen hemen her işimle ilgili notlar, iş görüşmeleri, telefon görüşmeleri sonrası notlar, toplantı sonrası notları alıyorum, etiketliyorum, arşivliyorum.
İnanılmaz faydasını görüyorum, açıkçası geçmişe dönük bir bakış açısı sağlayarak geniş bir perspektif sunuyor. İleriye dönük daha iyi süreç planlamama olanağı sağlıyor, hatta bazı notlar ve not defterleri bir nevi küçük kütüphaneler haline geldi, daha geniş ve net bir yol gösterici oluyor, elimin altında.
Ayrıca müzik için Spotify, tarayıcı olarak Safari ve Opera kullanıyorum. Ayrıca Slack ile yazılım ve mobil alanında grupları takip ediyorum ve bir de PS4 ve Sannheizer Momentum kulaklığım var, arada fırsat buldukça oyun oynuyorum. Tüm bunların dışında fırsat yakaladıkça küçük turlara çıkıyorum.
Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?
Tamamen o anki mood’uma göre;
Elektronik (Daft Punk vb.)
80’ler, pop ve rock
Bazen white noise
Film müzikleri olabiliyor kimi zaman - Tarantino filmleri özellikle
Jazz
Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?
Sessiz veya çok hafif duyabileceğim müzik eşliğinde çalıştığım ortamlardan daha çok keyif alıyorum.
Çalışma ortamım bu açıdan konforlu, ayrıca çevremde gerek iş etiği ve takım ruhuna sahip gerekse de alanında donanımlı insanların olması, teknik konularda tartışmak, süreçlere yön vermek yada teknik konular dışında sohbetler etmek hem keyifli hem eğitici. Açıkçası iş hayatında en değerli imkanlardan birisi bu oluyor.
Ayrıca havadar, keyifli bir alanda işe kısa kısa aralar vermek zihni dinlendirmek de önemli. Yada ayak üstü zihin açıcı sohbetler de çok değerli. Koyu bir kahve fanatiği olarak, yakınlarda alabileceğim kahveler yada makineler olması benim açımdan önemli. Favorilerim Clover demleme, filtre kahve ve tabiki Türk kahvesi.
Takip etmek isterseniz Twitter hesabımda genellikle iOS, Swift ve Ruby, Rails ile ilgili ve teknoloji alanında paylaşımlarda bulunuyorum, arada küçük küçük tespitlerde bulunuyorum. Kimi zaman yeni yazdığım içeriklerden ya da projelerden bahsediyorum.
Ayrıca Medium’da iOS tarafında, yazılım ve yazılımcı verimliliği alanında içerikler yazıyorum.
Açık kaynak projelerimi Github’da paylaşımlarımı bulabilirsiniz. Ayrıca public olarak açtığım kodları Gist üzerinden takip edebilirsiniz.
Okuduğum ve takip ettiğim kitaplar Goodreads hesabımda. Ayrıca, sorularınız için web adresim seyhunakyurek.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Teşekkürler.