Kimsin ve ne yapıyorsun?
Merhaba, ben Yavuz Kömeçoğlu. 1990 İstanbul doğumluyum. Bilgisayar ile tanışmam çok ufak yaşlarda 1993 yılında evimize alınan Aidata marka 386 bilgisayar ile oldu. O zamanlar abimle birlikte bilgisayarın parçalarını söküp takmak, yeniden kurmak ve FIFA serilerini oynamak ile geçti. Abimin Front Page geliştirdiği web sitelerinden web geliştirmeye aşinalığım vardı.
2012 yılında Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldum. Şu anda Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yüksek lisans derslerimi tamamladım ve tez çalışmama devam etmekteyim.
Profesyonel olarak geliştirme yapmaya üniversite yıllarında Bilge Adam’da aldığım Yazılım ve Veritabanı eğitimi ile başladım. Üniversitenin son döneminde, Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin halen kullanılmakta olan websitesinin geliştirilmesine katkıda bulundum.
4 yıl kadar Kumsaati firmasında, birçok kurumsal firmaya B2B, B2C web uygulamaları ile ürün niteliğinde birçok yazılımın geliştirilmesinin her aşamasında yer aldım. Full-stack developer olarak çalıştım diyebiliriz.
Yüksek öğrenimimde görüntü işleme ile tanıştım. Bu alana giriş yaptıktan sonra “Tez çalışmamı kesinlikle bu alanda yapmalıyım.” dedim. Çalışmalarımı yürütürken, -son dönemde de oldukça popüler olan- makine öğrenmesinin alt dalı derin öğrenme ile tanışmam benim açımdan ufuk açıcı oldu.
Yeni teknolojileri yakından takip etmeyi, araştırmayı ve deneyimlemeyi seviyorum. Akademik ve bilimsel konferanslara katılmaya çalışıyorum.
Hobi olarak Raspberry Pi ve benzeri IoT kartları ile fiziksel nesneleri programlamaktan büyük keyif alıyorum. Kendi odamı akıllı hale getirme düşüncem var :)
İstanbul’daki nöbetçi eczaneleri hızlıca bulabilmeyi sağlayan Nöbetçi Eczane Chatbot’unu ve Doğukan Güven Nomak’ın geliştirici ve tasarımcı sohbetlerine hızlıca erişebilmeyi sağlayan Humans Chatbot’unu geliştirdim.
Lisenin ilk mezunları olarak, mezunlar derneğinin kuruluşundan itibaren aktif rol alarak okulumuzun kültürünün oluşmasında gönüllü olarak yer alıyorum.
Yakın zamanda Türkiye'de derin öğrenme alanında çalışan çok değerli insanlarla birlikte Deep Learning Türkiye topluluğunu kurduk. Birlikte hem öğreniyoruz hem de öğrendiklerimizi Türkçe makaleler yazarak paylaşıyoruz. Bu alandaki Türkçe içerikleri derlediğimiz ve bu alana yeni girecekler için pratik uygulama örnekleri paylaştığımız Github hesabımız mevcut.
Bilim Teknik ve PCnet dergilerini takip ediyorum. Matematik Dünyası Dergisi’ne de aboneyim ve destekliyorum.
Vakit buldukça da kendi çalışma alanlarımla ilgili aynı konularda uğraşacaklara yardımcı olması amacıyla notlarımı blogumda paylaşıyorum.
Hangi donanımları kullanıyorsun?
Emektar Sony Vaio dizüstü bilgisayarım var. Uzun süre geliştirmelerimi o bilgisayar üzerinde yaptım. Şu anda özellikle derin öğrenme çalışmalarımı yapmak için sağlam bir kasa PC topladım. GPU deneysel çalışmalarımı çok hızlandırıyor. Monitör olarak Asus MX279H 27", klavye olarak Logitech G105, mouse olarak Logitech M705 ve Steelseries 4HD mouse pad kullanıyorum.
Klavyemin altında karalamak için her zaman boş kağıt ve yanında not defteri bulunur. Toplantı, konferans notlarımı aldığım küçük de bir beyaz yazı tahtam var.
Telefon olarak Google Nexus serisinden sonra LG G5 ile devam ediyorum. Nexus 9 tablet ve Moto360 akıllı saat günlük kullandığım donanımlar arasında yer alıyor.
Özellikle IoT kartlarla entegre ederek sesli komutlar verdiğim Amazon Echo Dot, zaman buldukça kurcalayıp heyecanla kendimce demolar yaptığım Kinect V1, Leap Motion, NeuroSky MindWave gibi oyuncaklarım da var.
Oyun oynamak için, daha çok da online Fifa turnuvaları yapmak için salonda TV’ye bağlı PS4 var. FPS oyunlarını klavye mouse olmadan oynayamıyorum.
Hangi yazılımları kullanıyorsun?
Bilgisayarımda hem Windows 10 hem Ubuntu 16.04 LTS işletim sistemleri yüklü durumda. .Net projeleri geliştirme yaparken Windows üzerinde Visual Studio IDE ve SQL Server Management Studio kullanıyorum. Web uygulamalarında Google Chrome ve Developer Tool’undan hiç çıkmıyorum. Postman de sık kullandığım araçlar arasında.
Python ve NodeJS gibi diğer diller ile çalışırken Visual Studio Code’u tercih ediyorum.
Python ile görüntü işleme ön işlemleri için Jupyter Notebook’u çok sık kullanıyorum.
Chatbot uygulamalarımı tuttuğum ve ufak test projelerimi canlı ortamda denemek için Heroku’yu tercih ediyorum.
Mobil halde notlarımı tutmak için Keep, topluluklar ile iletişim için Slack ve Discord uygulamalarını kullanıyorum.
Çalışırken ne tarz müzikler dinliyorsun?
Ağırlıklı olarak türkçe rock müzikler dinlerken, günlük ruh halime göre her türden müziği dinliyorum. Beğendiğim şarkıların sürekli arkada çalmasını seviyorum. Tam olarak odaklanmam gerektiği zamanlarda müziği kapatıyorum.
Hayalindeki çalışma ortamı nasıl?
Gökyüzünün görülebildiği, gün ışığını çok iyi şekilde alabilen, ferah bir ofis ortamında, aynı kafadaki arkadaşlarımla bir arada olduğum bir çalışma ortamı.
Yanında 3D yazıcıların olduğu, IoT kartlarla dolu bir atölye odasının da bulunması güzel olurdu.